SAVJETOVANJE SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU – Prijedlog Odluke o donošenju Plana rasvjete Općine Viškovci

Općina Viškovci otvara savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o donošenju Plana rasvjete Općine Viškovci koje se provodi u razdoblju od 26. srpnja do 26. kolovoza 2024. godine.

Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja („Narodne novine“ broj 14/19, u daljnjem tekstu: Zakon) uređuje se zaštita od svjetlosnog onečišćenja koja obuhvaća obveznike zaštite od svjetlosnog onečišćenja, mjere zaštite od svjetlosnog onečišćenja, način utvrđivanja

najviše dopuštenih vrijednosti rasvjetljavanja, ograničenja i zabrane rasvjetljavanja, uvjete za planiranje, gradnju, održavanje i rekonstrukciju vanjske rasvjete, mjerenje i način praćenja rasvijetljenosti okoliša te druga pitanja radi smanjenja svjetlosnog onečišćenja okoliša i posljedica djelovanja svjetlosnog onečišćenja.

Obveza izrade plana rasvjete proizlazi iz Zakona. Plan rasvjete je plan vanjske rasvjete i dekorativne rasvjete koji donose jedinice lokalne samouprave i Grad Zagreb, u skladu s prostornim i urbanističkim planovima, a kojim se određuju zone ugradnje rasvjete i tehnički parametri rasvjete. Svrha izrade navedenog dokumenta je doprinijeti usklađenju rasvjete s zakonskim odredbama, a sve u cilju smanjenja svjetlosnog onečišćenja nastalog upotrebom neadekvatne i zastarjele rasvjete.

Slijedom navedenog, sukladno članku 11. Zakona o pravu na pristup informacijama („Narodne novine“, broj 25/13., 85/15. i 69/22.) Općina Viškovci objavljuje Nacrt prijedloga Odluke o donošenju Plana rasvjete Općine Viškovci čiji je sastavni dio Plan rasvjete Općine Viškovci i Prilog 1. – Kartografski prikaz zona rasvjetljenosti Općine Viškovci, radi savjetovanja s javnošću, kako i radi pribavljanja mišljenja, primjedbi i prijedloga na nacrt iste.

JAVNI POZIV-SAVJETOVANJE 

Prijedlog Odluke

Plan_rasvjete_Viškovci_tekstualni_dio

Plan_rasvjete_Viškovci_kartografski

Obrazac-za-javno-savjetovanje-plan rasvjete

Izvješće-o-provedenom-savjetovanju

Skip to content